Elmers presentation

Intervju med och presentation av Elmer Falkhede


Hur började din hundbana och hur ser ditt liv med djur ut nu?


Elmer har haft förmånen att få leva med djur ända sedan hen var barn och med en djurkär mamma har det alltid funnits hundar i familjen bla en flock Sibirian Husky som gav många människor härliga turer med hundspann.  


Familjen flyttade tidigt ut på landet där startade Elmers mamma en ridskola och förutom hästarna fanns både kaniner och höns att umgås med. Elmers första alldeles egna hund var en pudel. Under en tid var det hästar som var det viktigaste och Elmer köpte en häst som var hennes alldeles egna. Elmer ville nämligen inte riskera att hon skulle mista den vänskapen, vilket kunde hända med ridskolehästarna som ibland fick flytta till nya hem.


Idag är det Hester, en levnadsglad whippet på 2 år, Ragnar, en glad bullhund från Spanien och katterna Eevee, Teddy och Draco som är Elmers familj. Elmer och Hester och Ragnars liv går ut på att ha roligt tillsammans och de provar på det mesta som livet har att erbjuda.


Elmer har arbetat inom LSS och också haft sin tidigare hund Hedwig där som kollega.  


Elmer gillar nya utmaningar och utbildar sig nu inom genusvetenskap, något hon hoppas kommer att vara bra att ha i ryggsäcken i mötet med hundföräldrar.  


Hur kom du i kontakt med hundfilosofin?  


När Elmer gick en 1 årig hundtränarutbildning till hundinstruktör på Sommenbygdens folkhögskola ingick Tänk om jag kunde lyssna av Kerstin Malm som litteratur och Kerstin kom också och föreläste en dag. Elmer såg kursen Hundfilosof i en hållbar värld som en möjlighet för att få en fortsättning på hundtränarutbildningen.


En annan sak som Elmer tagit med sig både från utbildningen men framför allt från sin hund Hedwig och som också ingår i hundfilosofin är att göra saker för hundens skull och det är något som också går som en röd tråd i hens vardag. Hens plan är att fortsätta i den riktningen och hedra Hedwigs minne med sina livsnjutarkurser för hundar.


Vad är det viktigaste med hundfilosofin?


Öppenheten, att vi kan ta upp alla frågor utan att bli dömd och att det är okej att tycka olika. Deltagarnas olika bakgrund, erfarenheter och olika åldrar berikar gruppen och diskussionerna.


Varför är du med i nätverket?


Möjligheten att ta upp svåra frågor, som varför har vi hund egentligen? Att kunna vara med att påverka synen på icke mänskliga djur.