Katriinas presentation

Om Katriina 

I barndomshemmet fanns det alltid hundar, Katriinas bästa vänner och förtrogna. 
Först sent i livet, sedan Katriina fyllt 50, kände hon att det äntligen fanns tid och möjlighet att ta ansvar för en hund. Då flyttade en 8-årig omplaceringsterrier Arja hem till familjen. Med ömsesidig respekt för varandras vanor och specialiteter levde de lyckliga tillsammans i fem år. Sedan tog det några år innan familjen utökades med en ny hundmedlem. Den 2-åriga Ville som behövde nytt hem hittades också på Hundfrämjandets hemsida och visade sig vara en fullträff. 

Ville var en klok och underbar individ med rötter i flera olika hundtyper. Efter Katriinas pensionering från försäkringsvärlden utbildade hon och Ville sig till ett socialt tjänstehundsteam och besökte grupper på äldreboenden. Efter något år pensionerade de sig även från det arbetet. Favoritsysselsättningen för Katriina och Ville har varit att strosa i skogarna i Kolmården, dit familjen flyttade från Stockholm för några år sedan. 

Nu har Ville vandrat vidare efter nio år i familjen. Saknaden är stor! 


Om hundfilosofin 

En annons om en kurs i Hundfilosofi i Facebook-flödet väckte Katriinas intresse. Hon hade länge funderat på hundars villkor, hur vi människor använder hundarna till våra egna syften, tränar dem till att bli lydiga, avlar fram exemplar som vi själv vill att de ska vara. Kan det vara respektfullt!? Hundens sägs vara människans bästa vän, men frågan är om människan kan betraktas som hundens bästa vän… 
Det som fick Katriina att anmäla sig till kursen Hundfilosof – hund i en hållbar värld var Kerstin Malms bok Tänk om jag kunde lyssna. I den står det om marginalisering av hunden, hur beroende hunden är av människan, hur hunden finns till för människan och förväntas att uppfylla våra behov. Att hunden i princip inte kan bestämma över något i sitt liv.  

Det viktigaste med hundfilosofin enligt Katriina är att lyfta fram och sprida frågor om hundars olika livsvillkor, ifrågasätta och i bästa fall ta fram och föreslå lösningar till förbättring. 

Genom föreläsningar, litteratur och diskussioner i grupperna i nätverket lär man sig att se med nya ögon och omvärdera sina tankar om livet med hund samt hundars och andra arters ställning i världen, dominerad och styrd av människorna. 

Katriina tankar om arbetande hundar, särskilt inom socialt område:  

Hundar ska inte arbeta för människor, utan tillsammans med människor. Hur ökar man autonomin för dessa hundar, låter dem välja om, när och hur de vill arbeta? Hur får man de människor som möter arbetande hundar visa mer respekt för dem?